Tahta Kurusu

Tanım: Bu gruba ait olan canlıların ergin bireyleri yaklaşık 5 mm uzunluğunda ve 2 mm genişliğinde olup koyu kırmızı-kahverengi renktedirler. Yuvarlak yassı bir morfolojileri vardır.

Biyolojisi: Bu canlıların yaşam döngüleri 6 evreden oluşmaktadır. Bulundukları ortamda uygun ortam koşulları sağlandığı taktirde (kan, nem, havalandırma) 4 hafta içerisinde ergin bir birey haline geçebilirler. Besin yetersizliği görülen ortamlarda bile 1 sene boyunca yaşamlarını sürdürebilirler. Yeterli yiyecekle beslenmiş olan döllenmiş dişi bireyler yaşam döngüleri sona erene kadar optimum ortam koşullarında her gün sürekli olarak 3-4 yumurta üretebilirler. 455 nm dalga boyunda UV ışın verilerek tahtakurusu yumurtaları ortamda tespit edilebilirler. Konak organizma olarak kedi, köpek, fare, tavuk gibi omurgalı canlıları kullanabilirler.

Korunma: Kendilerine has ahududuya benzer kokularıyla ortamda fark edilirler. Daha çok kapalı alanlarda ve kenarlarda bulunmayı tercih ettiklerinden dolayı bu alanlarda gözlem yapmak önemlidir (bagaj içleri, mobilyaların iç kısımları, yatak başuçları, elektrik prizlerinin iç kısımları, laptop kenarları vb.). Bu canlılardan kurtulabilmek için hem pestisitler uygulanmalı hem de alternatif metodlar üretilerek entegre edilmiş mücadele uygulanması gerekmektedir. Ayrıca bu canlıların saklandığı alanların yok edilmesi de mücadelede önemli bir yere sahiptir.

 

Her Hakkı Saklıdır . Clinic Îlaçlama

to top Hemen ara